27.7.06

Retrats i dibuixos de Kafka

"«És impossible defensar-se, si no hi ha una mica de bona voluntat», es va dir en Karl i es negà a contestar res més al cambrer major, malgrat que probablement això faria patir la Therese. Sabia que tot el que pogués dir seria interpretat d'una manera molt diferent de la seva i que depenia només de la manera com el jutgessin que hi trobessin res de bo o de dolent."
Fragment d'Amèrica (El desaparegut), de Franz Kafka (1883-1924), traduït per Joan Fontcuberta i Gel.
Aquesta col·lecció de set postals en carpeta de cartró ("Retrats i dibuixos") és una donació de la Núria, de Barcelona, que la va trobar a Praga a començaments dels anys noranta.

24.7.06

Artefacte santero per a Roberto Bolaño


"Al cuarto día, mientras subía por Balmes, levanté la vista al cielo y vi, en la torre de una iglesia, la siguiente inscripción: Ora et labora. No podría decirle qué fue concretamente lo que me atrajo, pero lo cierto es que sentí algo, tuve un presentimiento, supe que estaba cerca de aquello que me seducía y atormentaba, de aquello que deseaba con un vigor enfermizo. Al seguir caminando, en la otra cara de la torre, leí: Tempus breve est. Junto a las inscripciones destacaban varios dibujos que evocaron en mí las matemáticas y la geometría. Como si hubiera visto la cara de un ángel. A partir de entonces aquella iglesia se convirtió en el centro de mis andanzas, aunque me prohibí terminantemente penetrar en su interior."
Fragment de Los detectives salvajes, 1998.
Dels voltants de l'Horiginal ens arriba aquest altar domèstic consagrat a Roberto Bolaño (1953-2003) i manufacturat pel senyor Q. Una fotografia d'Ea, enviada per Subal.

16.7.06

Calendari literari


Cada setmana, dedicada a un escriptor (a la foto inferior, Thomas Bernhard). Cada dia, els noms dels autors que han nascut o mort en la data en qüestió. Així, sabem que Franz Kafka va néixer un 3 de juliol, com la Lolita Bosch, i Federico García Lorca un 5 de juny, com el Jordi Obiols. El calendari de l'editorial Aufbau és tota una tradició a Alemanya, on ja van per l'edició número 40 i on el va trobar l'estiu passat la Carme Sans, que l'ha donat a la Galeria.

5.7.06

Targeta del restaurant Pasternak, Berlín


Targeta d'un restaurant del barri de Prenzlauer Berg, Berlín, amb cuina russa i ple de retrats del poeta i premi Nobel Boris Pasternak. En una cara, hi veiem aquesta bonica fotografia de l'autor del poema èpic L'any 1905 i de la novel·la romàntica Doctor Givago. L'altra cara conté publicitat de la cafeteria Gorky Park, una al·lusió més propera a les pel·lícules d'espies que a la literatura russa. Una donació del Javier, Barcelona.